Serc

Wijken in Leusden

Wonen in Leusden
Wijken in Leusden
Scholen in Leusden
Kinderopvang in Leusden
Medisch in Leusden

Leusden Achterveld

Leusden Achterveld

Achterveld is een dorp in de gemeente Leusden. De inwoners zijn overwegend Rooms Katholiek en werken veelal in de agrarische sector. Het dorp werd in 1940 ontruimd omdat het in de Grebbelinie lag en welke onder water gezet dreigde te worden.

Op 30 april 1945 werd het Akkoord van Achterveld getekend, als dank voor het dorp te sparen plaatsten nonnen een imitatie Lourdesgrot met het Heilige Maria beeld bij de vijver van Huize St Joseph.

Vanaf 2010 starten de uitbreidingen van Achterveld; nieuwe woningen, nieuwe appartementen en een natuurzone. Geschat wordt dat er tot 2020 ongeveer 1000 nieuwe inwoners bijkomen in Achterveld.

Evenementen:

  • Jaarlijks carnaval
  • Kermis en braderie
  • Tour de Junior (deelnemers uit 25 landen)
  • Vredesloop

Naar overzicht Leusden Achterveld

Leusden Stoutenburg

Leusden Stoutenburg

Stoutenburg was zelfstandig maar voegde zich bij de gemeente Barneveld en later bij de gemeente Leusden. De historie gaat terug naar de middeleeuwen het jaar 1252; Wouter van Amersfoort gaf opdracht tot het bouwen van een verstevigd huis.

Na verkoop van het kasteel, met onder andere Johan van Oldebarnevelt als eigenaar en verschillende verbouwingen later werd het Utrechts Landschap eigenaar en zij overwegen om op die plek een modern kasteel te bouwen.

Sinds 1969 horen Stoutenburg en Leusden bij elkaar. Na een gemeentelijke herindeling veranderde de noordelijke kant van Stoutenburg ingrijpend. Daarvoor hoorde Stoutenburg ook nog Hoevelaken van 1812 tot 1815.

 

Naar overzicht Leusden Stoutenburg

Leusden Centrum Oost

Leusden Centrum Oost

In Leusden Centrum Oost vinden we onder andere de Grebbelinie, gelegen langs het Valleikanaal. Tegenwoordig doet de liniedijk dienst als wandelroute en vinden we hier nog veel restanten uit de 2e Wereldoorlog zoals bunkers en de Asschatterkeerkade, een bunker-kering.

In de jaren tachtig werd winkelcentrum de Hamershof gebouwd, na een aantal uitbreidingen en verbouwing van het winkelcentrum is het tegenwoordig één van de grootste winkelcentra van Leusden. 

De jaarmarkt is één van de hoogtepunten in Leusden Centrum Oost, 40.000 bezoekers is geen uitzondering. Uiteraard is er meer dan voldoende entertainment aanwezig waaronder een kinderkermis welke te bezoeken is van woensdag t/m zaterdag.

 

 

 

Naar overzicht Leusden Centrum Oost

Leusden 't Ruige Veld

Leusden 't Ruige Veld

't Ruige Veld is een wijk die tussen de jaren 1973 en 1982 werd gebouwd. We vinden hier doorgaans rijtjeshuizen met eengezinswoningen. In de wijk komen we weinig gestapelde woningen tegen.

Wie door de wijk rijd zal een diversiteit aan woningen tegenkomen, zo gaan we van woningen met een halve schuine kap naar woningen met een garage aan de voorkant en zien we ook drive-in woningen.

Verder vinden we in de wijk diverse scholen, horecabedrijven en medische voorzieningen. De automobilist zal zich minder prettig voelen in deze wijk; het wegennet is onduidelijk en vaak kom je in een woonwijk uit.

Buiten de aanwezige fietspaden vinden we aan de rand van de wijk ook verschillende bushaltes welke veelal richting Amersfoort rijden.

Naar overzicht 't Ruige Veld

Leusden Centrum West

Leusden Centrum West

Het moerasgebied wat het was destijds werd rond het jaar 1130 drooggelegd en zo ontstonden de agrarische bedrijven. Eeuwen later kwam er een school in dit gedeelte van Leusden.

Een terugkerende naam in het geheel is die van ir. F.J.M. van der Werf. Van zijn hand komt onder andere het omvormen van de Kupersgracht tot singel, die destijds nodig was voor de drooglegging, maar ook het centrum de Hamershof. De bouw van zijn plan duurde ongeveer 4 jaar en omvatte zo rond de 1200 woningen.

In 2003 werd het wijkplatform Claverenblad - Wildenburg opgericht, mede door een door de gemeente georganiseerde wijkbijeenkomst. Een jaar later presenteerde het wijkplatform haar eigen website welke terug te vinden is in het overzicht.

 

 

 

Naar overzicht Leusden Centrum West

Leusden Zuid

Leusden Zuid

Of zoals het Leusden Zuid tot 1969 heette Leusbroek. Door de uitbreiding van de gemeente Leusden veranderde de naam in Leusden Zuid. De geschiedenis gaat terug naar de middeleeuwen.

Door ontginning van de Leusderberg ontstond Leusbroek. Historische boerderijen die we hier terugvinden zijn Den Treek en de negentiende-eeuwse Waterstaatkerk, een Nederlands Kerkgebouw. In het vroegere Leusbroek vinden we tegenwoordig de beter bekende wijk Tabaksteeg.

De Tabaksteeg heeft een eigen winkelcentrum; Winkelcentrum Zuidhoek, voornamelijk gericht op de dagelijkse boodschappen. Buiten onderwijsinstellingen en een bibliotheek vinden we hier ook het huis waar Gerrit Achterberg op 17 januari 1962 overleed.

 

Naar overzicht Leusden Zuid